library litratures

translation of some articles

library litratures

translation of some articles

webometrics.MikeThelwall

وبسنجی یک مطالعه کمی ست که از درک روشهای تحلیل کتابشناختی الگوهای استنادی مقالات مجلات  با کاوش گرهای تجاری تامین گر اطلاعات حاصل می گردد.

آلمیند و اینگورسن(1997) این حوزه را تشریح کرده و نامش را انتخاب کردند.از دیگر پیشگامان این عرصه می توان Rodriguez Gairin (1997) و Aguilo(1998)نام برد و لارسون(1997)همچون روشئو(1997) تحلیل ساختار لینک ها را انجام داد. وب سنجی علومی فرا تر از علوم اطلاعات ،همچون علوم ارتباطات، فیزیک آماری و علوم کامپیوتر و نیز وجهه های دیگر وب سنجی هم چون وبلاگ را شامل می شود.

یک تم که در این متن اجرا می شود آشفتگی اطلاعات وبی و پاک کنندگی ذهنی ست وبگاه هایی که به صورت کنترل نشده ساخته شده است در تفسیر نتایج مشکلاتی را ایجاد می کنند در حالی که تولیدات خود به خود و لینک های تکراری چنین نیستند.مشکلی،  ارتباط ضعیف بین دمین های علمی  معتبر(مثل com, edu, org) و سایتهای واقعی دارنده این دمین ها می باشد.مثلاً دمین (.com) که ظاهراً باید برای سایتهای تجاری باشد،اما خیلی از سایتهای غیر تجاری دارای دمین(.com)می باشد.به نظر محققی ناشناس این وضعیت یک مانع بزرگ ست چرا که سبب کاهش ارزش وب در اثر تحلیل وب می باشد. ....

آنچه خواندید بخش کوتاهی از مقدمه مقاله ای با  مشخصات زیر با موضوع وبسنجی می باشد.


Thelwall,Mike.2006.Webomtrics.Annual Review of Information Science and technology,39(1), 81-135.

 

introduction: impact factor

عبارت ضریب تاثیر   "Journal Impact factor " را بارها در مقالات علم سنجی مشاهده کرده ام اما در مدت یک ماه برای درک آن تلاش کردم و فهمیدم.عامل بررسی ارزش نشریات با توجه به میزان  استناد مقالات آن نشریات در دو سال قبل است.و برخی نیز آن را معیار سنجش کیفیت نشریات حوزه های مشابه است و مقایسه نشریات حوزه های گوناگون موضوعی کاری بیهوده است، چرا که مقایسه ضریب تاثیر در حوزه های گوناگون موضوعی نتایج متفاوتی به دست داده است.

عوامل متفاوتی بر میزان ضریب تاثیر موثر اند که می توان از میان آن ها  به خود ارجاعی، بازه زمانی دوساله ،میزان دسترس پذیری مفالات نشریه ،تغییر نام نشریات و  تاخیر انتشار مقالات نشریه بعد چاپ آنها اشاره نمود. نکته ای مهمی که می بایست به آن اشاره کرد آن است که ضریب تاثیر به دو عامل وابسته است:

1. میزان استنادات سال جاری به مقالات نشریه در دو سال قبل= X

2. تعداد کل مقالات منتشره در نشریه در دو سال قبل=Y

و نسبت این دو به هم، همان ضریب تاثیر است= IF=X/Y

برای مطالعه بیشتر در این موضوع مطالعه منابع زیر را پیشنهاد می کنم

     صمدی، لاله. 1388 تاملی در کاربرد ضریب تاثیر برای ارزیابی کیفیت نشریات.فصلنامه علمی پژوهشی پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات،26(4):49-66.

         

Garfield, Eugene.2006. The history and meaning of journal 

impact factor. Jama 295(1):90-93

Amin, M. and M. . Mabe. impact factor:use and abuse.. perspective in publishing 1:1-6.